Mapungubwe nationalparken i Limpopo-provinsen hævder at være det første sydafrikanske kongerige, hvorfra befolkninger i andre store kongeriger ville have stammet fra. Nationalparken ligger i grænseområdet mellem Sydafrika, Botswana og Zimbabwe, hvor de store floder, Limpopo og Shashe, flyder sammen.
Mapungubwe nationalparken dækker 28.000 ha og står for at blive udvidet til hele 800.000 ha. Den er berømt for sin rige arkæologiske historie, sine vilde dyr (heriblandt The Big 5) og sin forskelligartede geologi. Parken er også et af Sydafrikas bedste fugleobservationssteder med over 467 fuglearter
Mapungubwe er af stor arkæologisk betydning og har mange arkæologiske hotspots, hvor nogle stammer tilbage til den tidlige og sene stenalder for over en million år siden.
Zhizo er det sted, hvor de første 300 – 500 indbyggere valgte at bosætte sig fra 900 – 1020 e.Kr. Her har man fundet tegn på eksotiske perler, der beviser handel med Det Indiske Ocean i denne periode.
I 1020 e.Kr. flyttede en ny gruppe på omkring 1500 mennesker ind i området og bosatte sig på det, der nu kaldes K2 eller Leopards Koppie. De boede her fra 1020 – 1220 e.Kr. og fortrængte Zhizo-bosætterne, der flyttede vestover i Botswana. Der er fundet omfattende bevis for kobber- og jerngenstande og talrige glasperler på stedet.
K2-nybyggerne er kendt for at have været fremragende landmænd og mange fik samlet en betydelig formue gennem landbrug og handel. Denne rigdom forårsagede en social opdeling, og de fattige indbyggere flyttede derefter til basen af Mapungubwe Hill (1220 – 1290 e.Kr), mens kongen og hans folk boede på toppen af bakken.
Det sidste sted med betydning er Bambandyanalo, som ligger lige nord for Limpopo-floden i Zimbabwe. Indbyggerne på dette sted var tæt forbundet med befolkningen i Mapungubwe, og det er dette sted, der mest tydeligt anses for at være forløberen for Greater Zimbabwe.
Bortset fra de arkæologiske steder kan man også flere steder se nogle af San-folket klippemalerier. Nogle af malerierne stammer helt tilbage fra 15.000 år f.Kr.